1kg ≠ 1kg sau cum au redefinit oamenii de știință kilogramul

“Le Grand K”

Că e de la toate cumpărăturile pe care le-am cărat la viața noastră, de la bebelușul care nu voia să adoarmă dacă nu se simțea strâns la pieptul unuia dintre părinți, sau  de la fiarele pe care le-am ridicat cu atâta spor la sală (care unde se regăsește), cu toții știm cam cât înseamnă un kilogram.

Dar “cam” nu e doar subiectiv, ci și foarte imprecis ca să fie folosit fără probleme în comerț, sau cu atât mai mult în știință. Este indiscutabil nevoie de un standard – un lucru valabil pentru toate unitățile de măsură. În cazul kilogramului, acest standard este definit de Prototipul Internațional Kilogram sau Le Grand K, un bloc cilindric de platină și iridiu ascuns într-un subsol undeva în Franța. Și pentru că e un lucru atât de prețios (nu doar datorită materialelor din care e construit, ci și datorită importanței rolului său), odată cu el au mai fost făcute niște etaloane identice (pe cât s-a putut). Dar după mai bine de o sută de ani, masa loc nu mai coincide.

Deci cât mai e un kilogram?!

Practic, tot un kilogram. Cum unitatea e definită de Grand K și nu de clonere lui, nu contează dacă există diferențe înte ele. Dacă din Marele K se evaporă cumva 1%, atunci kilogramul e mai ușor cu 1%. Chiar dacă în realitate masa lui nu s-a schimbat așa mult (nu se poate știi sigur cu cât, dar estimarea este undeva la ordinul zecilor de micrograme), totuși diferențele existente pot avea consecințe uriașe în activitățile în care precizia este crucială.

Ce-i de făcut?

Pe 16 noiembrie 2018, adică săptămâna trecută, s-a decis în unanimitate de către autoritățile din domeniu redefinirea kilogramului și, odată cu el, a altor câteva unități de măsură care sufereau de aceeași problemă. Vechea definiție a multor dintre ele chiar ține de cea a kilogramului.

Astfel, din mai 2019, pentru că de atunci intră în vigoare noile definiții, vom avea niște unități ceva mai stabile, care nu mai sunt bazate pe obiecte create  de om, ci pe constante universale. Cum ar fi viteza luminii sau numărul lui Avogadro.

Cum ne afectează asta?

Noi, muritorii de rând, putem să ne vedem în continuare de viețile noastre. Am fost mai afectați de GDPR decât vom fi vreodată de cea mai recentă redefinire a kilogramului. Dar asta-i altă poveste. Indirect însă, e un lucru major, care după părerea mea trebuie sărbătorit. Sau poate doar caut o scuză să beau.

Redefinirea kilogramului și, împreună cu el, a altor 20 de unități, reprezintă un pas înainte spre eliberarea noastră de nevoia de a inventa concepte pentru a înțelege și explica lumea înconjurătoare.

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.