9 din 10 români nu fac asta!

Ce faci atunci când o floare a crescut și-i trebuie un ghiveci nou? Presupunând că n-o arunci și-ți iei alta mai mică în loc (florile sunt și ele oameni, ucigașilor!), cel mai probabil că dai o fugă la Dedeman și iei un ghiveci mai mare. Că doar n-o să faci tu unul. Cine are timp pentru așa ceva, nu?

Dar atunci când ai poftă de ceva dulce? Dai o fugă până la magazin. Și dacă se apropie ziua unei persoane dragi? În cel mai bun caz, la fel. Sau, dacă ți-e frică să nu-i iei ceva ce n-o să-i placă, poate-i pui niște bani într-un plic și ai scăpat de grijă! Off, cât îmi displace obiceiul ăsta!

Un mic procentaj din oameni procedează diferit

Pentru unii oameni, soluția cea mai ușoară nu e și cea mai logică. Aceștia preferă, pe cât posibil, să facă lucrurile cu mâna lor. În situațiile de mai sus, ar construi un ghiveci, ar găti o prăjitură, respectiv ar face un cadou artizanal.

La prima vedere, deși îți surâde ideea, probabil că te îngrozește măcar puțin. Dacă nu-ți iese? Dacă lumea n-o să-ți aprecieze efortul? Dacă pierzi timpul și banii degeaba? Nu mai bine stai la locul tău?

Răspunsul meu: pe cât posibil, nu. Îndrăznește! Deși pot exista și niște dezavantaje în a face lucrurile cu mâna ta, există extrem de multe beneficii. Și, de cele mai multe ori, acestea sunt mai mari decât dezavantajele.

Dar hai să le lăm pe rând.

Avantajele bricolajului

Ești original(ă). Știi sigur că ce-ai făcut tu nu mai există nicăieri. Ți-ai transformat casa într-o oază a lumii moderne, în care tu și musafirii tăi vă puteți odihni simțurile de la lumea rece și lipsită de identitate în care trăim. Și dacă faci cadou câteva din lucrurile făcute cu mâna ta, poți transforma și casele prietenilor.

E sănătos. Activitățile creative sunt benefice pentru sănătatea ta. Nu doar că te relaxează și-ți antrenează “mușchiul” minții în același timp, dar îți îmbunătățește și concentrarea și, pe plan fizic, coordonarea. Ar mai fi și alte beneficii, dar cred că am menționat destule pentru a-ți face o idee.

Reciclezi. De multe ori poți transforma și refolosi lucruri pe care altfel le-ai arunca. Cele mai ușor de refolosit sunt recipientele de unică folosință, dar cu puțină creativitate poți salva aproape orice de la groapa de gunoi.

Faci economie. Asta nu e mereu adevărat, uneori te poate costa mai mult să faci un lucru cu mâna ta. Ăsta e poate singurul avantaj al capitalismului – disponibilitatea resurselor. Dar în unele cazuri poți scăpa foarte ieftin. Până la urmă comercianții trebuie să facă și ei un profit.

Înveți. Ca să explic beneficiile învățării de noi lucruri practice ar trebui să scriu un întreg nou articol. Dar, pe scurt, e foarte bine s-o faci. Chiar dacă n-o să mai folosești unele din abilitățile învățate niciodată după, tot te vor ajuta, indirect.

Faci bani. Să nu te mire dacă prietenii și cunoștințele vor începe să-ți ofere bani ca să le faci și lor ceva ce-au văzut la tine. Și dacă devine o pasiune să faci lucruri de mână, o poți transforma într-o afacere. În prezent, sunt foarte căutate obiectele cu teme tradiționale românești.

E extrem de satisfăcător. Momentul ăla când faci un pas înapoi la sfârșitul proiectului și admiri rezultatul muncii tale e de nedescris. Și senzația asta rămâne, așa că fiecare proiect o să-ți aducă multă fericire și pe viitor.

Sunt și dezavantaje…

Cum am mai spus, sunt și câteva părți negative, dar depinde de tine să le cântărești în contrast cu cele pozitive și să stabilești dacă merită. Poți cheltui mai mulți bani, cel puțin atunci când există alternative simple și ieftine pe piață. Și să nu uităm de timp. Mai ales atunci când faci ceva pentru prima dată, vei investi destul de mult timp valoros.

Concluzii

“DIY”-ul,  cum îi zic americanii (“do it yourself” – “fă-o singur”), e o activitate cam rară în zilele noastre. Ceea ce e păcat, pentru că e foarte educativă și benefică. Dacă faci deja parte din grupul celor care o practică, te felicit. Dacă nu, îți recomand să încerci. Nu vei regreta.

Cel mai recent proiect al meu e un suport/stand de ceasuri. Al tău care e?

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.