Când vine vorba de imprimarea 3D, există mai mulți factori pe care trebuie să îi luăm în considerație înainte chiar de a porni imprimanta. Asta se aplică oricărui proces de fabricație, desigur, dar acum voi vorbi în particular despre FDM, adică imprimarea 3D cu filament.

De fapt, pre-procesarea reprezintă în majoritatea cazurilor un foarte mare procentaj din manopera unui proiect, chiar și atunci când modelul ce urmează a fi printat există deja – ca și în cazul de față. E de preferat să rezervăm ceva mai mult timp din start pentru această etapă ca să prevenim pierderea ulterioară atât de timp cât și alte resurse (filament, consumabile etc.).

Articolul ăsta o să fie destul de plictisitor, dar, sper eu, informativ. Nu sunt un expert în domeniu și fac destule greșeli, deci dacă aveți sugestii legate de ce aș fi putut face mai bine, vă rog să lăsați un comentariu mai jos.

Definirea scopului

Produsul final e ce contează. Astfel că primul pas este să ne asigurăm că știm exact ce vrem să obținem, pentru a cunoaște ulterior în ce limite trebuie să ne încadrăm.

Pe scurt: Ce vrem? Baby Groot! Cum îl vrem? Măricel, pe la un 200mm înălțime. Când îl vrem? Cât mai repede. Deși nu există un termen limită propriu-zis în cazul de față, am niște limite de timp auto-impuse. Un model de dimensiunea asta poate ține lejer un Creality Ender 3 Pro ocupat peste 48 de ore.

Pre-procesarea

Primul lucru de care avem nevoie este modelul 3D. În cazul de față, modelul este disponibil online gratis, în mai multe variante. Inițial voiam să merg pe o variantă pre-tăiată în 3 părți, pentru a avea sesiuni mai scurte de imprimare. Timpul total de lucru ar fi fost totuși mai mare, ar fi fost folosit mai mult material și lipirea modelului după printare ar fi implicat foarte multă muncă pentru a ascunde liniile de îmbinare. Așa că am folosit acest model de pe Thingiverse (fișierul SingleObject-FasterPrint.STL).

Am deschid modelul în PrusaSlicer și am apăsat de probă pe butonul „Slice now”. Cu setările implicite pe profilul de 0.20mm și fără suporturi aveam deja 34 de ore de printare în fața mea. Cu suporturi, care sunt absolut necesare pentru modelul ăsta, PrusaSlicer mi-a estimat peste 39 de ore. Inacceptabil.

Partea bună e că nu aveam nevoie de atâta precizie, așa că am schimbat profilul pe 0.24mm cu suporți și am scăzut infill-ul de la 20% la doar 8%, ajungând prin acest prim-pas de optimizare la puțin peste 27 de ore. Deja 12 ore economisite fără să modific mare lucru! Nu o să vă mai plictisesc cu ordinea în care am făcut celelalte optimizări, ci doar o să vi le listez mai jos. Ce contează e că am reușit să reduc timpul de printare la sub 23 de ore, iar în retrospect, dacă aș fi scăzut infill-ul la 3-4%, ceea ce cred că e un procentaj suficient pentru acest model, aș fi ajuns undeva la 21 de ore. Dar în fine, să vedem setările:

Filament Settings

Filament:
- Extruder  First layer: 215  Other layers: 210
- Bed     First layer: 60  Other layers: 60

Print Settings

Layers and perimeters:
- Layer height     0.28mm
- First layer height  0.24mm
- Perimeters      2
- Solid layers     Top: 3  Bottom: 3
- ✅ Extra perimeters if needed
- ✅ Detect thin walls
- ✅ Detect bridging perimeters

Infill:
- Fill density  8%
- Fill pattern  Rectilinear

Support material:
- ✅ Generate support material
- ✅ Auto generate supports
- Contact Z distance  0.20mm

Speed:
- Perimeters          50mm/s
- Small perimeters       30mm/s
- External perimeters      35mm/s
- Infill            80mm/s
- Solid infill         50mm/s
- Top solid infill       40mm/s
- Support material       50mm/s
- Support material interface  80%
- Bridges            25mm/s
- Gap fill           30mm/s
- First layer speed       30mm/s

Advanced:
- Default extrusion width   0.45mm
- First layer         0.42mm
- Perimeters          0.45mm
- External perimeters     0.45mm
- Infill            0.45mm
- Solid infill         0.45mm
- Top solid infill       0.45mm
- Support material       0.38mm
- Infill/perimeters overlap  20%

Țin să menționez că dacă foloseam Ultimaker Cura în loc de PrusaSlicer, setările ar fi fost diferite. Dacă folosind PrusaSlicer am spus că infill-ul poate fi și de 3% pentru modelul ăsta, asta e pentru că acest slicer generează straturi solide peste infill acolo unde urmează să apară straturi superioare care nu ar avea suficientă susținere doar din infill. Cura, din câte am văzut, nu face asta. Cel puțin nu mereu.

Imprimarea

Având G-code-ul generat (și salvat pe stick), nu mi-a mai rămas de făcut decât să pornesc imprimanta și să aștept. Bineînțeles, ca (aproape 😳) de fiecare dată, m-am asigurat întâi că patul încălzit este bine nivelat.

Am stat cu ochii pe imprimantă primele câteva straturi pentru a mă asigura că există o adeziune solidă (mai ales la suporți), iar apoi am mai verificat-o doar o dată la câteva ore.

Post-procesarea

Asta e partea care mi-a luat cel mai mult timp pentru proiectul ăsta. Îndepărtarea suporților a fost un adevărat chin, dar a meritat efortul. Pentru că am folosit PLA natural pentru model, care e transparent și lucios, am ratat multe bucățele din suporți, pe care le-am văzut și îndepărtat abia după ce am aplicat un strat de grund. Recomand multă răbdare pentru acest pas.

Odată curățat și grunduit, a venit timpul pentru pictat. Am mers pe o paletă de culori mai neutră și naturală, însă nu se vede foarte bine în poză. Ca fond, am folosit un ton mai rozaliu, peste care am construit cu mai multe nuanțe de bej. În cele din urmă, am adăugat accente de verde și brun.

Rezultatul final îl puteți vedea în slide-show la începutul articolului. În realitate este puțin mai închis la culoare, iar contrastul în unele zone e un pic mai scăzut, dar altfel se pot observa mai toate detaliile.

Tags:

No responses yet

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.