Update: Extractorul de fum a fost inclus de MyMiniFactory în acest articol. 🤗

Sudurile cu fludor în spații închise creează un fum iritant, toxic și puternic mirositor. Nu o să zic neplăcut, pentru că pe mine nu mă deranjează așa tare, dar tot prefer să îl evit din celelalte motive menționate. Așa că am decis că îmi trebuie un extractor de fum. Și cum sunt un DIY-er, nu m-aș fi putut ierta dacă pur și simplu cumpăram unul.

M-am hotărât să folosesc ca bază a proiectului un ventilator de 80mm salvat dintr-o sursă ATX mai veche. Puțin zgomotos, dar pentru un dispozitiv pe care-l țin pornit doar câteva minute din când în când e mai mult decât suficient.

Dacă tot ce voiam era să redirecționez fumul departe de mine, puteam să mă opresc aici. Dar un extractor de fum are musai nevoie și de un filtru. Sau, în cazul meu, două. Și de ceva care să țină toate componentele la un loc. Pentru prima problemă, soluția a fost un filtru de carbon generic pentru hote de bucătărie. Pentru a doua, am pornit Fusion360 și am pus repede la punct o carcasă pe care am făcut-o cu imprimanta 3D.

Asamblarea a fost floare la ureche. Am prins de carcasă 4 șuruburi M4x40mm cu piulițe care au și rol de distanțiere, am adăugat o bucată de filtru de 80x80mm cu colțurile tăiate pentru a acomoda piulițele, apoi un grilaj pentru a nu lăsa filtrul să atingă palele ventilatorului, ventilatorul în sine, un set de piulițe, încă un grilaj și un set de piulițe/distanțiere, al doilea filtru, ultimul grilaj și în cele din urmă un rând de piulițe care să țină totul la un loc.

În total câteva zeci de grame de filament, 4 șuruburi, 16 piulițe, ventilatorul și filtrul. În câteva ore am obținut un extractor de fum care funcționează mai eficient decât mă așteptam, de la distanță relativ mica ce-i drept, dar mai mult decât suficient pentru nevoile mele.

Dacă vreți să vă faceți și voi unul cu efort minim, vă pun la dispoziție în continuare link-uri către fișierele necesare:

Categories:

Tags:

No responses yet

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.